Hyundai rallycoureur Bob de Jong op titeljacht

(Door Anjès Verhey)

Als voorvechter van een gelijkwaardige competitie in de rallysport stond Bob de Jong (32) vorig jaar aan de basis van het tot stand komen van de Eurol R5 Rally Challenge. Dit seizoen groeit deze challenge uit tot een belangrijke competitie in de Nederlandse rallysport. Maar ook het Open Nederlands Rallykampioenschap belooft een serieuze strijd te bieden tussen de Nederlandse toprijders. Bob de Jong verruilde zijn Citroën DS3 eind vorig seizoen voor een Hyundai i20 R5 van Hyundai Motorsport, het officiële fabrieksteam dat met de Belg Thierry Neuville hoge ogen gooit in het WRC (wereldkampioenschap rally’s). F1 Racefan sprak Bob de Jong vlak na de Zuiderzeerally in Emmeloord.

Bob de Jong en zijn navigator Bjorn degandt in actie tijdens de onlangs verreden Zuiderzee rally

Anjès: Hoe staat de Nederlandse rallysport er voor?
Bob: Na wat kwakkelende jaren is vorig jaar de interesse voor de rallysport weer toegenomen. En dat lijkt zich dit jaar door te zetten. Er is weer een flink aantal Nederlandse toprijers die de competitie in Nederland opzoeken en er is zelfs wat interesse vanuit het buitenland.

Anjès: En hoe vergaat het de Nederlandse rally’s?
Bob: De publieke belangstelling is er nog steeds, maar de organisatoren hebben het wel lastig om enerzijds mooie klassementsproeven uit te zetten in ons drukbevolkte land en anderzijds om de begroting rond te krijgen. Verzekeringspremies en de kosten voor veiligheid zijn enorm gestegen de afgelopen jaren. En dan hebben ze het ook nog moeilijk om voldoende officials te krijgen om de veiligheid op de klassementsproeven te kunnen waarborgen. Mijn thuisrally, de GTC Rally, slaagt er steeds in om nieuwe klassementsproeven te vinden, waaronder een heel mooie in België; ook doen zij het goed met het aantrekken van sponsors. Dit jaar (zaterdag 14 juli) is de start en de finish en het servicepark op Breda Airport, en dat belooft ook weer een spektakel te worden!

Bob de Jong (rechts) en Bjorn Degandt poseren vlak voor een klassementsproef

Anjès: Waarom is de Eurol R5 Rally Challenge in het leven geroepen?
Bob: De R5 klasse is in de internationale rallysport aan een opmars bezig. Twee jaar geleden moesten wij het in het Belgisch rallykampioenschap al tegen een flink aantal R5’s opnemen. Dat was prachtig. Er is daar een enorme competitie en vrijwel alle merken met een R5 mengen zich in de titelstrijd. Maar in Nederland meden de toprijders met een R5 auto elkaar eerder dan dat ze elkaar opzochten. Hier liggen kansen. Niet alleen voor de rijders, maar ook voor het publiek en voor de uitstraling van de Nederlandse rallysport. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken met de rijders, organisatoren en de KNAF en is de Eurol R5 Rally Challenge ontstaan. Na het opstartjaar in 2017 met 3 vaste deelnemers zijn er nu al 6 inschrijvingen en verwachten we er nog 1 of 2 voordat we in de ELE Rally bij de eerste van de 3 meetellende rally’s aan de start staan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de Eurol R5 Rally Challenge een bijdrage zal leveren aan een gezonde toekomst van de rallysport in Nederland.

Anjès: Wat zijn jouw persoonlijke ambities dit jaar?
Bob: Ik heb al een paar prachtige jaren in de rallysport gekend en ik heb niet het talent om in het WRC hoge ogen te gooien; en daar ben ik nu ook te oud voor. Ik wil dus vooral plezier beleven aan deze mooie sport, maar tegelijkertijd ben ik wel zo ambitieus dat ik graag de competitie aan ga (en wil winnen) met rijders die met gelijkwaardig materiaal rijden. Met de nieuwe Hyundai i20 in R5 uitvoering kan dat, mijn Belgische navigator Bjorn Degandt is een hele goede en daarom richten wij ons dit jaar op het Open Nederlands Rallykampioenschap en op de Eurol R5 Rally Challenge. De competitie zal stevig zijn, maar dat vind ik juist aantrekkelijk.

Bob de Jong en Bjorn Degandt tijdens een nachtelijke klassementsproef

Anjès: Kun je de sport, het ondernemerschap en je familie makkelijk combineren?
Bob: Ik rij dit jaar 8 wedstrijden in Nederland, België en Duitsland plus een enkele testdag. Ik run BdJ Imports (import en groothandel van quad onderdelen) samen met mijn zus Nathalie (redactie: sinds hun vader Bert de Jong in 2013 overleed) en zij begrijpt heel goed dat ik af en toe een vrije dag nodig heb om mijn geliefde sport te bedrijven. Mijn vrouw Manon weet ook hoe belangrijk de rallysport voor mij is en staat 100% achter mij. Nu wij een zoontje hebben (Jake van 2 jaar) probeer ik de juiste balans vast te houden tussen mijn familie (op de eerste plaats), ons bedrijf en mijn hobby, de rallysport.

Anjès: Tot slot, waar droom je van om als rallyrijder nog te bereiken?
Bob: Ach, eigenlijk wil ik vooral plezier aan de sport beleven, maar af en toe denk ik: het zou toch mooi zijn om net als mijn vader indertijd (redactie: 1995 en 1996) het Open Nederlands Rallykampioenschap te winnen na een spannende strijd met gelijkwaardige auto’s!

Ook tijdens de schemering rijden de heren gewoon hun klassementsproef.