Claire Williams
Mijn vader is er altijd voor me!

(Door Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey en PR)

Een en al energie, vertrouwen in de toekomst en een uiterst plezierige teamchef om mee te praten, Claire Williams. Op bezoek bij haar tijdens de Grand Prix- dagen in Hockenheim. Terwijl Claire haar tussen-de- middag broodje nog zit te eten maak ik kennis met een enthousiaste Nederlandse die in ‘Huize’ Williams op de circuits hun gasten ontvangt en voorziet van een hapje en drankje. De al zeer lang in de Formule 1 werkzame Britse Ann Bradshaw komt me een hand geven en haalt herinneringen uit vervlogen tijden op. Dan wenkt Claire mij om mee te komen naar haar kamer in het mobiele Williams home.

Anjès: Waar zijn de goede en zo succesvolle tijden van het roemrijke Williams team gebleven, wil ik graag van haar weten.
Claire: We proberen beetje bij beetje terug te krabbelen naar een hoger niveau. Het kost enorm veel geduld, geloof en inspanning van ons allemaal. Ons geluk is dat alle betrokkenen hart voor de zaak hebben en het volste vertrouwen dat we eindelijk op de goede weg zijn om dit doel te bereiken.

Anjès: Onlangs werd er een fatale ontwerpfout ontdekt aan de wagen?
Claire: Dat is juist. We hebben meteen ingrijpende maatregelen getroffen en de fout kunnen herstellen. Maar er was inmiddels al veel onnodige tijd verloren gegaan alvorens we de fout ontdekten.

Anjès: Hoe reageren de medewerkers van Williams F1 op de langdurende dip, met name de coureurs?
Claire: Onze medewerkers waren uiteraard hevig geschrokken en teleurgesteld. Maar dit ernstige voorval heeft ook een goede kant. We voelen ons extra aangespoord om nog in dit seizoen het ons gestelde doel deels te realiseren. Het zal niet meevallen maar na de zomerpauze hebben we nog 9 races om te bewijzen dat we er weer aankomen! Voor onze rijders betekende het ook even slikken en een dip in hun carrière opbouw. Vooral Lance (Stroll) die al langer bij ons is heeft echter begrip getoond voor de situatie en ons alle steun toegezegd. Ik ben er zeker van dat we nu de slechte tijden achter ons kunnen laten.

Anjès: Lance verlaat jullie, stapt (2019) in bij het team van zijn vader Racing Point FI Komt Esteban Ocon, die plaats moet maken voor hem, naar jullie toe?
Claire: Wat je noemt is uiteraard een actueel en serieus issue waarover ik op dit moment niets kan zeggen.

Anjès: Was het Claire’s ambitie om in de voetsporen van haar beroemde vader te treden?
Claire: Nee, mijn toekomstplannen als meisje waren vaag en niet gericht op mijn vader’s passie, betrokkenheid en werkzaamheden in de Formule 1. Maar ik ben blij dat het zo is gelopen, voel me meer dan 100% content in mijn functie en geïnspireerd om er het mooiste resultaat uit te halen. Met ons team terug naar de triomftijden van weleer.

Anjès: Als er een discussie is waarin Claire meent Ja, vader meent Nee. Wie wint?
Claire: Tot nu toe is op dit gebied niets serieus voorgevallen. Ik besef wat mijn vader heeft bereikt en respecteer hem zeer. Op zijn beurt heeft hij vertrouwen in mijn capaciteiten en schrijft me niets voor. Maar we weten elkaar geregeld te vinden om van gedachten te wisselen over zakelijke onderwerpen en/of problemen. We staan voor een zware taak waarbij we elkaars visie en hulp goed kunnen gebruiken. Mijn vader is er altijd voor me.

Resultaten dit seizoen tot aan de Grand Prix van Singapore

Lance Stroll Sergey Sirotkin
Grand Prix Kwalificatie Resultaat Kwalificatie Resultaat
Australië 14 14 19 DNF
Bahrein 20 14 18 15
China 18 14 16 15
Azerbaijan 11 8 12 DNF
Spanje 19 11 18 14
Monaco 18 17 13 16
Canada 17 DNF 18 17
Frankrijk 15 14 18 13
Oostenrijk 15 14 18 13
Engeland 19 12 18 14
Duitsland 19 DNF 12 DNF
Hongarije 15 17 20 16
België 19 13 18 12
Italië 10 9 12 10
Singapore 20 14 19 19
Het team staat momenteel 10de in de tussenstand van het WK met 7 punten