Lexus NX 300h F Sport Line

Reus onder Reuzen

(door Anjès Verhey/foto’s PR)

Hoe meer we stilstaan in de file, hoe groter de behoefte aan comfort en ruimte in onze zwaar belaste vervoermiddelen. Thuis ga je immers ook niet de hele avond op een keukenstoel naar de door reclame-boodschappen in beslag genomen TV zitten kijken. Vandaar dat ik met de nodige verwachtingen naar de Toyota koepel bij Raamsdonksveer reed. Alwaar importeur Louwman & Parqui is gevestigd die ook Lexus in ons land vertegenwoordigt. Die verwachting werd geheel ingelost toen men mij confronteerde met de dynamisch getekende reus welke me een aantal dagen zou vergezellen.

Schot in ontwerproos
Breed geschouderd op 18 inch lichtmetaal blikt de gulzige grille me een tikje hooghartig aan.Trefzeker geplooid plaatstaal verlevendigt de lange flanken en zelfs het moeilijkste deel van autodesign, de achterkant, is een schot in de ontwerproos. Grote portieren, royaal bemeten meubilair, alles in de fijnste kwaliteit en zorgvuldigste afwerking. En die ruimte…

Boel paarden!
Je waant je in de cockpit van een luxe jacht waarin noch kosten noch op moeite is bespaard. Maar niet alleen voor wat design en inrichting betreft is dit een bijzondere auto. Dankzij de bijna speelse bediening en het moeiteloos presteren vergeet je al na betrekkelijk weinig kilometers dat je in een reuze grote auto zit. Je stuurt deze Lexus na even wennen als een lichtvoetige mini door het drukke stadsgewoel. Om, eenmaal op de Autobahn, te genieten van het rotsvaste wegliggings-karakter. Je hebt daarbij het zorgeloze genot van bijeen geteld 300 pk onder je rechtervoet. Dat zijn een boel paarden en niet voor niets denk je daarbij in ons land aan een boel geld. Maar ik zei het al… zorgeloos. Want deze reus is zeer spaarzaam en vanwege zijn hybride karakter wekt hij een deel voor ‘the action’ benodigde energie gewoon zelf op. Door onder andere de kinetische energie die afremmen opwekt op te slaan in de vorm van elektriciteit. Dat proces kun je mooi volgen op een display van het dashboard.

Moeder’s schoonste’
Dankzij de 143 pk sterke E-motor ben je in de stad ‘moeder’s schoonste’ en suis je vrijwel onhoorbaar en heerlijk rustig door het verkeer.

Over zo’n auto als deze Lexus kun je wel vertellen maar er gaat niets boven zelf ervaren. Daarom nog even wat hoekpunten om u op weg te helpen naar een serieuze proefrit. Waarin je zelf alle good’s, bad’s en ungly’s tegenkomt. En zoals altijd winnen ‘the goods’. De auto weegt rijklaar 1.860 kilo en trekt een caravan tot 1.500 kilo. Hij is 4.640 m. lang, telt tot 56 liter in de tank en de 155 pk sterke verbrandingsmotor voert E 6. De E-motor, 143 pk, heeft een trekvermogen van 270 Nm. Dat helpt enorm bij stoplicht starts!, zo u dat al wilt. Er is een aantrekkelijke zakenaanbieding met tal van begerenswaardige opties, die komt uit op 33,195 euro. Maar net zo spannend, mooi en doordacht heb je de Lexus 300 NX 30h Sport Line al voor je deur staan vanaf 28.995 euro.

Raadpleeg voor meer informatie www.lexus.nl