Mercedes A200 7G-DCT
Jeugdig en dynamisch!

(door Anjès Verhey/foto’s PR)

Rijden met een nieuw Mercedes-Benz model is altijd een emotionele aangelegenheid. Want het zijn auto’s die een hoog verwachtingspatroon oproepen en tenslotte rijdt niet iedereen Mercedes-Benz.

Voor de nieuwe A-klasse gedt dit ook. Het is geen goedkope aanbieding (De A die ik reed was extra loaded en kwam op 44.325 euro. De instap doe je echter al vanaf 37.089 euro) maar hij brengt dan ook heel wat invloeden uit de hogere Benz-klassen mee.

Al snel senang
Niet verwonderlijk dus dat ik brandend van nieuwsgierigheid instapte. Hoewel veel ex-A-rijders de oude ‘hoge’ A met zijn makkelijke ‘inloop’ nog natreuren, stap je na enige gewenning ook in deze dynamisch gevormde two-box probleemloos in. In een verrassend rustig gedetailleerd en aangenaam ruim interieur. Waar gedegen vakmanschap ervoor gezorgd heeft dat je je heel snel heel senang. voelt. Het two-level dashboard verklapt middels goed beletterde instrumenten en royaal bemeten display’s waar de rit heengaat en hoe dat allemaal zal verlopen.

Loaded to the top!
De zit in de witlederen zetels voorin is ideaal, stuurwiel en stoel veelvuldig (hand)verstelbaar. ‘Loaded to the top’ hetgeen inhoudt dat ik niet ga verdwalen in opsommingen van alle go’es, do’s en don’ts. Een aantal van die aktieve assistenten kun je gewoon uitschakelen, als je wilt natuurlijk. Dan kun je van puur autorijden genieten. Want de licht onderstuurde A biedt je juist op dat toch wel erg belangrijke vlak een maximum aan plezier.

Hoewel aan geluidbeheersing is gewerkt laten de laaggeschouderde brede 17 inch Michelins zich, ook in de Comfortstand, wel horen en geven oneffenheden in het wegdek ongefilterd door. Dat past echter bij de sportief-dynamische indruk die het doorgestudeerde design van de carrosserie oproept.

Paar kleinigheden
De bediening van een auto is voor 90% gewenning. Zo ook in de nieuwe A klasse. Toch zou het chroom blitsende toetsenbord voor de klimaatbeheersing wat duidelijker mogen en mis ik het ooit zo handige cruise-stengeltje links van het nu wel erg multi-multifunctie-stuurwiel. Na stop/start, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht, aarzelt de motor even alvorens aan te slaan. Dan wil je nog wel eens teveel gas geven met luid motorgejuich als resultaat. Het zijn kleinigheden maar wel vermeldenswaard.

De nieuwe A die wij van de importeur Mercedes-Benz Nederland in Utrecht meekregen was kosmo-metallic zwart en binnen in macchiato-beige lederlook uitgevoerd.

Ideale combinatie
Een 7-traps stuurhendel bediende automaat begeleidde me en bewees zich als ideaal in samengang met de 163 pk sterke motor (1.4 liter viercilinder die tijdens normaal rijgedrag ca. 5,1 liter/100 km. verbruikt). Tenslotte noem ik nog de door Mercedes-Benz met 29 liter vergrootte berging die nu 370 liter vakantieplezier kan meenemen….

Raadpleeg voor meer informatie www.mercedes-benz.nl