Mercedes-Benz A klasse 180D

Heer en meester op de weg

(door Anjès Verhey/foto’s PR)

De nieuwe A-klasse is beslist geen kleine instap-Mercedes meer maar een brand aktueel getekende volwaardige middenklasser met hoogstaand comfort, state of het art-techniek en geweldige rijeigenschappen.

Ultra zuinig!
In mijn geval ageert de nieuwe 1.5 dieselmotor met 116 pk stil en ultra zuinig (1:20) en is in kritische situaties steeds bereid een snelle oplossing aan te reiken. Hij vormt een ideaal koppel met de aan de stuurkolom te managen 7-traps automaat. Het remsysteem staat op Mercedes-Benz peil en maakt je in alle situaties heer en meester.

De nieuwe A heeft een plezierig dik sportief Multi-stuurwiel. Het agiele akkurate stuurkarakter en het lichte onderstuur houden de wagen steeds op het ‘rechte’ spoor. Hoewel de aan ons voor een rijimpressie door Mercedes-Benz Nederland uitgeleende auto niet uitblonk door zijn muisgrijze kleur, de Nederlander offert kennelijk veiligheid op de weg liever in voor op ‘chique’ gaan, trok hij allerwegen bewonderende, soms afgunstige blikken naar zich toe.

Goed te horen…
Ook in mijn ‘eenvoudige’ uitvoering waarin niet alles elektrisch instelbaar is, staat ruitme-gevoel, zitcomfort en visueel genot op hoog peil. Zelfs aan zo’n klassewagen kleven wat minpuntjes. Zo reed hij op grote lichtmetalen wielen met laagprofielbanden. Sportief, jawel, maar je hoort ze goed rollen. Opdringerige jagers achter je bij stoplichten breng je beslist tot rust want bij starten na start/stop aarzelt de auto wel een seconde of wat voordat je je weg kunt
vervolgen. Dat went na verloop van tijd. Je ervaart het totale gevoel van de hoge rijkwaliteit al snel als je een lange inspannende rit moet maken op onze overvolle veel te drukke wegen. Ik rij af en toe zo’n driehonderd kilometer op een dag. Dan zit je gemiddeld, files meegerekend, een uur of vier achter het stuur. Soms kom je dan ‘gebroken’ aan. In de A-klasse bleef het plezier van rijden, het onvermoeid aankomen op je bestemming dankzij de complete ambiance overend.

Stof tot nadenken…
Je kunt onderweg ergens naar kijken zonder dat de auto meteen van de weg raakt. Je hebt prima overzicht en je wordt overal voor gewaarschuwd, ook voor flitspalen. Je hebt bovendien een mooi zwevend info-panel voor je. Waarop perfecte instrumenten en een groot breed info-touchscreen centraal staan. Simpel in te stellen navigatie zo ook cruise-control, groot snelheidscijfer ook head-up in de voorruit. Een ruime belaadbare berging (370 liter) met bredere opening dan in de vorige A generatie. Binnen achterin een royale 3-zitsbank. Tenslotte, je kunt waar dat nog mag 202 km/u rijden en om dé 100 te bereiken is 10,5 seconden voldoende. Na terugkeer in hun huidige vervoermiddel zullen heel wat A-klasse proefritters stof tot nadenken hebben.

De vanaf prijs voor de Mercedes-Benz A klasse begint bij € 30.710,00 euro

Raadpleeg voor meer informatie www.mercedes-benz.nl