Rinus van Kalmthout’s next step!!

(door Anjès Verhey/Foto’s Willem J Staat en PR)

In het hoofdkantoor van sponsor Jumbo (Veghel) presenteerde vanmiddag de 19-jarige in Amerika succesvolle coureur Rinus van Kalmthout zijn plannen voor 2020. De 19-jarige Hoofddorper tekende een contract bij het Ed Carpenter Team waarvoor hij alle races in de NTT IndyCar Series (overigens is van Kalmthout daarmee de jongste coureur ooit in de geschiedenis van deze serie) zal rijden en hij start tevens in de Indy 500 (de wereldwijd befaamde Indianapolis 500 race).

Zoals bekend sponsort Jumbo jong talent om een ruggesteuntje te geven in de uitbouw van hun carrière. Algemeen Directeur van Jumbo Supermarkten Frits van Eerd onderstreepte dit nog eens. Zelf is hij een gepassioneerd coureur die de oprichter is van Racing Team Nederland.

“Dit is een droom die uitkomt en iets waar we de afgelopen jaren hard voor hebben gewerkt. Ik ben Ed Carpenter en zijn partners ontzettend dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen,” aldus Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout behaalde in de Verenigde Staten de afgelopen drie jaar uitstekende resultaten in de zogeheten Road to Indy klassen, het voorportaal van de NTT IndyCar Series. Hij kreeg daarop twee testdagen aangeboden door het gerenommeerde IndyCar-team Ed Carpenter Racing. Tijdens deze tests op de circuits van Portland en Ohio maakte de Nederlandse coureur zoveel indruk dat teambaas Ed Carpenter direct liet weten het jonge talent voor het komende seizoen aan zich te willen binden.

Met zijn 19 jaar is VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in de USA bekend staat, met afstand de jongste Nederlander in de geschiedenis van de NTT IndyCar Series.

Rinus: “Ik ben superblij. Om in drie jaar vanuit het USF2000 kampioenschap naar de NTT IndyCar Series te promoveren, is heel speciaal. Het aantal stoeltjes in de NTT IndyCar Series is beperkt, dus als ze dan voor jou kiezen, is dat een hele eer. Ik wil daarnaast Jumbo, La Place, KNAF TeamNL, Basic-Fit en iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt bedanken, maar bovenal natuurlijk ook mijn familie en niet te vergeten mijn Amerikaanse manager Charles Crews. Ik kijk nu al uit naar de start van het seizoen.”

Ed Carpenter: “Ik heb Rinus gevolgd tijdens zijn Road to Indy periode, vooral de afgelopen twee jaar. Het was voor mij duidelijk dat hij een plekje in een IndyCar-auto verdiende. Na zijn eerste dag in onze auto op Portland werd die indruk alleen maar sterker. Zijn snelheid, feedback en houding waren indrukwekkend, zeker voor zo’n jonge rijder. We kijken er heel erg uit om in 2020 een auto van Ed Carpenter Racing terug te laten keren naar Victory Lane!”

Van Kalmthouts grote voorbeeld is Arie Luyendyk, de Nederlander die twee keer de Indy 500 op zijn naam wist te schrijven (in 1990 en 1997). Arie adviseert zijn jonge landgenoot al een paar jaar. “Dit is fantastisch,” aldus Luyendijk.”Het is snel gegaan. In het voorprogramma van de NTT IndyCar Series zien de teambazen je rijden en kun je als talent opvallen. Ed Carpenter was al onder de indruk na de eerste test van Rinus en de tweede test was fenomenaal. Ik zag het een paar jaar geleden al op de manier waarop hij in Elkhart Lake twee wedstrijden won, dat was heel speciaal. Rinus heeft een natuurlijke snelheid, echt indrukwekkend.”

Van Kalmthout koos in 2017 bij zijn overstap van de karting naar de autosport direct voor de Amerikaanse Road to Indy. In zijn debuutseizoen werd Rinus meteen tweede in het Cooper Tires USF2000 kampioenschap. Hij promoveerde vervolgens naar het Pro Mazda Championship (tegenwoordig Indy Pro 2000) en veroverde daarin direct de titel en het daaraan verbonden Mazda Scholarship. Dit jaar stroomde Rinus door naar de Indy Lights en werd daar met zes overwinningen en veertien podiumfinishes in achttien vicekampioen.

De NTT IndyCar Series omvat in 2020 maar liefst 17 races op 16 verschillende circuits, variërend van stratencircuits en road courses tot ovals. Hoogtepunt van het seizoen is de wereldberoemde, altijd in mei verreden Indy 500 op de Indianapolis Motor Speedway. Het Indy 500-debuut van Rinus volgt daarmee precies dertig jaar na de eerste Indy 500-overwinning van Arie Luyendyk. De openingsrace van het 2020 seizoen is op 15 maart op het stratencircuit van St. Petersburg, Florida.