Suzuki Jimny:
Nostalgisch genieten….

(door Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey en PR)

Een Suzuki Jimny besturen blijkt autorijden zoals het ooit bedoeld was. Weliswaar voorzien van wat hedendaagse must haves, assistenten en elektronische gadgets maar desondanks heel basic en dicht bij de mens gehouden.

Pure geniet auto
Bij inzet van de volle 102 pk, je rijdt dan in de vijfde versnelling een goede 145 km/u., laat Jimny deze prestatie niet ongemerkt aan je gehoor passeren. Minpuntje is de snelheidsmeter die minder goed afleesbaar is en je als het ware ook naar het aantal toeren laat raden dat dan rond de zesduizend schommelt. Wit op zwarte ondergrond zou wat duidelijker zijn. Beetje muggenzifterij?! Het is een pure geniet auto wars van alle met comfort doordrenkte hedendaagse zoefers. Juist dat karakter spreekt een behoorlijk aantal mensen aan, zo bleek mij onderweg.

Veilige kleur
In shocking yellow valt ‘mijn’ Jimny in het door grijze en zwarte auto’s gedomineerde verkeer bijzonder op. De kleur komt de veiligheid ten goede, vooral als het een sombere grauwe regendag is. Het is me niet één keer maar meerdere keren gebeurd dat ik staande werd gehouden door belangstellenden die alles over de nieuwste Jimny wilden weten. ‘Even binnen kijken, even achter het stuur plaatsnemen?’ Nog enthousiaster stapten ze weer uit. Wat mij opviel…. zowel jong als oud raakten in de ban van deze ‘mini-Hummer’.

Spierballen!
De Jimny houdt je goed bij de les en schudt je vooral op wat oneffen wegdek flink door elkaar. Dat hoort bij zijn karakter en het is typisch bijna nostalgisch autorijden waaraan ik enorm veel plezier beleefde in de week dat ik van Nimag Nederland (Vianen) voor een rijimpressie een Jimny meekreeg. Hij waait met elke windkracht boven de 5 Beaufort lustig mee. Je voelt je spierballen dan hun werk doen. De stoelen zitten goed, de handling is passend onder handbereik geplaatst. Besturing, remmen en het overzicht over de auto is door Suzuki voor veilig deelnemen aan het immens drukke verkeer met een ruime voldoende gerealiseerd. Noem de Jimny een tweepersoons auto, maar er is een achterbank en
hij beschikt over een variabele bagageruimte van 85 tot 830 liter.

Rollebollen wíl hij…
Als je voor zo’n ideale allround jeugdige auto kiest raad ik je dus aan ‘m in een fraaie niet alledaagse kleur te kiezen. Overigens is de Jimny 1.5 met dat tweede pientere pookje (DAF) in L4 nergens te goed of te bang voor. Rollebollen in de modder is een ‘uitje’ waarop Jimny lijkt te wachten en na afloop afspuiten en vlekvrij na-wateren én hij ziet er weer top uit. Wil je iets anders dan ‘gewoon’ is de Jimny misschien een overweging waard. Geen grote stappen jongen maar je kunt, zo je wilt, dagelijks genieten van zijn aparte karakter en je rijdt beslist niet onopgemerkt rond.

Enige info
De nieuwste Suzuki Jimny is leverbaar in acht kleuren en kent drie uitvoeringen, Comfort, Select en Stijl. Ze heten allemaal Jimny AllGrip Pro. De basisprijs is 26.999 euro en private lease je hem al vanaf 439 euro per maand. Airco en 15 inch steel wheels zijn standaard. Vanaf de Select uitvoering rolt de Jimny op lichtmetaal en bredere banden. Met aantrekkelijke opties die redelijk zijn geprijsd kun je er heel makkelijk jouw speciale persoonlijke Jimny van maken en een proefrit is bij de dealer zó aan te vragen.

Raadpleeg voor meer informatie www.suzuki.nl