Veelzijdige persoonlijkheid: Audi A8 met AI active suspension

Met AI active suspension levert Audi een nieuwe hightech innovatie voor de Audi A8. Afhankelijk van de gekozen Audi drive select rijstand strijkt de nieuwe ophanging de weg glad voor maximale souplesse en comfort, of geeft hij de Audi A8 in bochten de dynamiek van een sportwagen. AI active suspension wordt dit najaar leverbaar voor de Audi A8 55 TFSI.

AI active suspension in de Audi A8 is een volledig actieve ophanging, waarbij elektromechanische aansturingsunits het onderstel continu aanpassen. Ze kunnen elk individueel wiel omhoog of naar beneden duwen om de hoogte van de carrosserie onder alle omstandigheden actief in te stellen. De actieve ophanging kan de carrosserie vanuit zijn centrale positie binnen vijftiende van een seconde op alle hoeken met maximaal 85 mm verhogen of verlagen.

Grote bandbreedte: van ‘dynamic’ tot ‘comfort plus’In samenwerking met de luchtvering en het Audi drive select dynamic handling systeem (beide standaard) biedt de AI active suspension in de Audi A8 een ongekend brede bandbreedte aan rijkarakteristieken. In de ‘dynamic’ rijstand heeft de luxe limousine de handling van een sportwagen. Daarbij stuurt de A8 scherp in, en bij snelle bochten van 1G is de rolhoek van de carrosserie slechts 2 graden, tegenover meer dan 5 graden bij de standaardophanging. In elke situatie wordt het rolmoment optimaal verdeeld en wordt het duiken bij accelereren of remmen tot een minimum beperkt. Het resultaat is een wegligging met een neutraal tot licht overstuurd karakter.

Met Audi drive select in ‘comfort plus’ daarentegen strijkt de Audi A8 oneffenheden volledig glad, voor een zijdezachte souplesse. De AI active suspension werkt in dit geval samen met de frontcamera. Die ziet hobbels al voordat de auto ze bereikt en stelt de actieve demping daar op voorhand al op in. Nog zo’n innovatieve feature in de ‘comfort plus’ stand is ‘transverse force reduction’. Bij het insturen van een bocht wordt daarbij de carrosserie aan de buitenkant van de bocht verhoogd en aan de binnenkant verlaagd. Daarmee leunt de A8 als het ware tot zelfs 3 graden in de bocht, vergelijkbaar met hoe een motorrijder een bocht instuurt. Deze hoek beperkt zo de dwarskrachten die normaliter optreden. De bestuurder en passagiers merken daardoor nauwelijks iets als ze de bocht doorsturen. Zelfs een volle kop koffie in de bekerhouder morst in deze situatie niet.

Raadpleeg voor meer informatie www.audi.nl