Wat zijn de kansen van Cupra als nieuw automerk?

Bron: VWE Automotive/30 nov. 2018

Is afsplitsen een verkoop booster?
Binnenkort verschijnt er weer een nieuw automerk in Nederland: Cupra. Deze naam werd gebruikt voor sportieve versies van Seat en wordt nu opgewaardeerd tot een eigen merk. VWE onderzocht hoe Cupra de afgelopen tijd werd verkocht, en hoe het eerder verzelfstandigde merken verging.

De laatste jaren waren er Cupra uitvoeringen van de Seat Ibiza en de Seat Leon verkrijgbaar. De verkopen daarvan schommelden sterk door de jaren heen. In de afgelopen tien jaar zijn er alleen in het jaar 2009 meer dan 100 Cupra’s verkocht. Dieptepunt was 2013, toen er slechts 11 nieuwe Cupra’s in ons land zijn verkocht. Dit jaar staat de teller tot nu toe op 29 nieuwe auto’s, wat mede
komt doordat er geen Cupra uitvoering van de nieuwe Ibiza is.

Leon meest verkocht
Waarschijnlijk denken de meeste mensen bij Cupra het eerst aan de Ibiza. Toch is de Leon Cupra in ons land de laatste jaren veel meer verkocht. Zelfs van de station versie, de Leon ST Cupra, zijn er in de afgelopen vier jaar meer dan twee keer zoveel verkocht als van alle varianten van de Ibiza Cupra bij elkaar. Vanuit commercieel oogpunt lijkt het daarom een verstandige keuze dat Cupra zich in eerste instantie gaat richten op sportieve uitvoeringen van gezinsauto’s, in plaats van op de kleine hatchback.