Toekomst Honda en Red Bull Racing Team?

Toekomst Honda en Red Bull Racing Team?

Toekomst Honda en Red Bull Racing Team?

Honda’s samenwerkingscontract met het team van Max Verstappen loopt tegelijk af met dat van Max en wel eind volgend seizoen, 2020. Het is de vraag wat de Japanners van plan zijn nadien. In 2021 worden de nieuwe ingrijpende regels op gebied van budgetverlaging en techniek van kracht. Red Bull Racing verwacht dat Honda eind dit seizoen bekend zal maken wat hun plannen zijn. Zoals we weten leveren zij ook aan Toro Rosso power units.

Charles Leclerc gridstraf!

Charles Leclerc gridstraf!

Charles Leclerc gridstraf!

Op het circuit van Sao Paulo (Braz.) moet Ferrari coureur Charles Leclerc een gridstraf incasseren vanwege inbouw van een nieuwe motor.

Loris Hezemans op weg naar NASCAR

Loris Hezemans op weg naar NASCAR

Loris Hezemans op weg naar NASCAR

(tekst en foto’s Willem J Staat)

Tijdens het afgelopen seizoen stelde de 21 jarige Loris Hezemans op Circuit Zolder de Europese NASCAR Whelen titel veilig en daarmee een paspoort naar de Amerikaanse NASCAR wereld. Wat de in Brussel wonende Nederlander afgelopen seizoen in de NASCAR Whelen Series heeft laten zien was van het allerhoogste niveau.

Oud Formule 1 wereldkampioen Jacques Villeneuve werd afgelopen zomer op Raceway Venray in een 100 ronden durend duel in een werkelijk adembenemend autosportduel door Loris in zijn eigen specialiteit, het ovalracen, verslagen. Een duel zoals we zelden binnen onze landsgrenzen gezien hebben. Alleen het legendarische toerwagenduel tussen Jacky Ickx en Hubert Hahne in 1964 tussen de Zandvoortse duinen is daar misschien een equivalent van.

Tijdens het Finale weekend op Zolder had Loris aan een vijfde plek in de slotwedstrijd voldoende om de titel veilig te stellen. Eerder dit seizoen maakte de Nederlander op Road America zijn NASCAR Xfinity debuut. De Nederlander deed het uitstekend en reed met zijn BJ McLeod Chevrolet Camaro zelfs identieke tijden als Christopher Bell met zijn JGR Toyota die de wedstrijd wist te winnen. Een rijder waarvan men in Amerika heel veel verwacht overigens. Chaos in de laatste wedstrijdronde zorgde ervoor dat Loris slechts als 22e geklasseerd werd, maar voor insiders had de Nederlander duidelijk zijn visitekaartje afgegeven. Met Rinus van Kalmthout richting Indycar en Loris Hezemans richting NASCAR beschikt een klein land als Nederland over een enorme variëteit aan autosport talenten. En daar mogen we trots op zijn!

Jeroen Bleekemolen pakt tweede plaats bij 4 uur van Shanghai

Jeroen Bleekemolen pakt tweede plaats bij 4 uur van Shanghai

Jeroen Bleekemolen pakt tweede plaats bij 4 uur van Shanghai
Gang naar het podium samen met Ben Keating en Larry ten Voorde

Jeroen Bleekemolen heeft samen met Ben Keating en dit keer Larry ten Voorde opnieuw de gang naar het podium kunnen maken in het FIA World Endurance Championship. In de LMGTE-Am klasse reed de #57 auto van Project 1 in de 4 uur van Shanghai naar de tweede positie. Een race eerder in Fuji kwamen Bleekemolen, Keating en Felipe Fraga nog als derde over de finish. Door deze resultaten staat het team op de derde plaats in de WK-stand. “Dit was een topweekend”, reageert Jeroen Bleekemolen vanuit China. “Een mooie tweede plek en de snelheid was het hele weekend erg goed.”

In de kwalificatie reed de #57 naar de vijfde startpositie. “Kort na de start spinde Ben omdat hij een andere auto moest ontwijken. Als dat niet was gebeurd, had er wellicht nog meer ingezeten dan die tweede plaats. Maar we kunnen heel tevreden zijn. We hebben niks geks meegemaakt, geen straffen gekregen en hebben een spannende race achter de rug.”

Bleekemolen geniet van het rijden in het FIA WEC. “Het gaat er in onze klasse hard aan toe en de onderlinge verschillen zijn erg klein. Het is een echt wereldkampioenschap en alles gaat er zeer officieel aan toe. Het is heel mooi om weer op het podium te staan. Zelfs als we zoals nu op een voor ons nieuw circuit komen, doen we volop mee voor de bekers.”

Door de afwezigheid van Felipe Fraga nam Larry ten Voorde zijn rol over. “Ik kende Larry nog niet, alleen van zijn resultaten. Hij reed sterk en was in zijn stint de snelste coureur op de baan. We kijken al enorm uit naar de volgende race in december in Bahrein. Dan moeten we Felipe weer missen helaas. Hij rijdt ook in het Braziliaanse stock car kampioenschap en strijdt daarin mee om de titel. Als het in Bahrein weer zo gaat, doen we zeker mee om de overwinning.”

Jos en Max over Ferrari….

Jos en Max over Ferrari….

Jos en Max over Ferrari….

‘Dat is wat er gebeurt als je stopt met valsspelen’ merkte Max afgelopen zondag na de race in Amerika op tegenover Ziggo. Een brute uitspraak die het management van het Ferrari team in het verkeerde keelgat schoot. Wat bedoelde de 22-jarige Red Bull Racing coureur nu eigenlijk? Ferrari zóu met een speciale sensor aan hun motor het vermogen kunnen beïnvloeden. Ze waren een aantal races, vooral op rechte stukken, ongekend snel dat heeft iedereen kunnen constateren. Max maakte zijn opmerking nadat hij wist dat zijn team naar de FIA was gestapt om te vragen of dit ‘systeem’ dat Ferrari zóu hanteren legaal was. De FIA oordeelde Nee! Hoe dan ook opvallend was dat in de Amerikaanse race op zondag beide Ferrari piloten Sebastian Vettel en Charles Leclerc minder snelheid hadden én dat Vettel (we schreven het in ons verslag) zenuwachtig ronddrentelde op de grid. Of het nu waar is of niet, Jos, Max vader, schrok ook wel even van de keiharde manier waarop Max zijn ergernis over Ferrari lucht gaf. De 47-jarige sprak het niet goed maar kon het wel begrijpen. Nu zien hoe de laatste twee races Ferrari presteert. Zijn ze weer supersnel op vooral het rechte stuk? Of…..?

Giovinazzi ook in 2020 bij Alfa Romeo

Giovinazzi ook in 2020 bij Alfa Romeo

Giovinazzi ook in 2020 bij Alfa Romeo

Antonio Giovinazzi zal ook in 2020 bij het team van Alfa Romeo blijven. De Italiaan heeft indruk gemaakt tijdens de tweede helft van het seizoen en dat was een rede om hem ook in 2020 een stoeltje te geven. Giovinazzi staat in de tussenstand van het wereldkampioen 14e met 4 punten