Ingrijpende werkzaamheden voor Formule 1 tillen Circuit Zandvoort naar wereldniveau

Ingrijpende werkzaamheden voor Formule 1 tillen Circuit Zandvoort naar wereldniveau

Ingrijpende werkzaamheden voor Formule 1 tillen Circuit Zandvoort naar wereldniveau

Het WK-seizoen in de Formule 1 is nu officieel ten einde, maar op Circuit Zandvoort gonst het juist van de activiteiten om de komst van diezelfde Formule 1 mogelijk te maken. Zo’n vijf maanden voordat de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix (1-3 mei 2020) realiteit wordt, zijn er op de nationale Nederlandse autosportaccommodatie al belangrijke stappen gezet. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst, waarin vertegenwoordigers van nationale en internationale media over de stand van zaken werden geïnformeerd.

VolkerWessels op meerdere plaatsen tegelijk bezig
In januari 2017 was het eerste bezoek van Formula One Management aan Circuit Zandvoort. In september 2018 kreeg Zandvoort het eerste bezoek van de helaas overleden Charlie Whiting namens de FIA. Sindsdien is er heel hard gewerkt om het allemaal voor elkaar te krijgen.

Op en rond het circuit rijden graafmachines, zandtransportauto’s, walsen en ander rollend materiaal af en aan. Op meerdere plaatsen tegelijk zijn mensen van gespecialiseerde ondernemingen, aangevoerd door VolkerWessels als officieel evenementpartner, druk bezig om de benodigde werkzaamheden volgens plan uit te voeren. Zo worden er tunnels onder de baan aangelegd, wordt het rennerskwartier geëgaliseerd en uitgebreid, wordt op een aantal punten het baantracé gewijzigd, worden de grindbakken aangepast en, ongetwijfeld het meest spectaculaire aspect, worden twee bochten ingrijpend gereconstrueerd en voorzien van een helling, waardoor er sprake is van heuse kombochten – een uniek element in de Formule 1.

“Met deze aanpassingen wordt Circuit Zandvoort het meest uitdagende en mooiste circuit van Europa en misschien zelfs wel van de wereld”, zei Jan Lammers, sportief directeur van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix. “Als Zandvoorter, maar ook gewoon als autosportliefhebber, ben ik daar best trots op!”

“Ruimschoots op tijd klaar”
Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort en van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix, meldde dat gisteren, op 1 december, de officiële aanvraag voor de evenementenvergunning is ingediend bij de Gemeente Zandvoort. “Ruimschoots op tijd, vijf maanden van tevoren, zodat alle betrokken instanties er goed naar kunnen kijken, net zoals we ook in de aanloop naar het daadwerkelijk indienen van de aanvraag met al deze instanties nauw en constructief hebben samengewerkt. Met elkaar tillen we Zandvoort naar wereldniveau.”

Spreiding is cruciaal
De organisatie van de Dutch GrandPrix gaf ook een toelichting op de logistieke aspecten van het evenement, met name ten aanzien van mobiliteit en bereikbaarheid. Daarbij is spreiding cruciaal, is de trein de sleutel tot succes, terwijl de fiets het uithangbord is. Men gaat werken met ‘doorlaatbewijzen’ om ervoor te zorgen dat Zandvoort bereikbaar is en blijft voor degenen die er wonen, werken en verblijven, en voor bezoekers van de Grand Prix.

“Bijzondere karakter van Zandvoort”
Voor de aanpassing van het circuit werd nauw samengewerkt met het Italiaanse bureau Studio Dromo, dat op dit gebied over een rijke wereldwijde ervaring beschikt. “Daarbij hebben we terdege rekening gehouden met het bijzondere karakter van Zandvoort, dit zoveel mogelijk gehandhaafd en op sommige punten zelfs versterkt”, stelde Jarno Zaffelli van het Italiaanse bureau, die met name de specifieke aspecten van de kombochten in de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendijkbocht benadrukte.

Verwacht wordt dat de aanpassing van de baan in februari klaar is, waarna de opbouw en de inrichting volgen. De belangstelling van de media was groot, een duidelijk signaal hoe zeer de komst van de Formule 1 in Nederland leeft.

Sebastian Vettel, zoontje geboren!

Sebastian Vettel, zoontje geboren!

Sebastian Vettel, zoontje geboren!

Op de valreep van zijn laatste race in dit seizoen vierde Sebastian Vettel de geboorte van zijn derde kind, een zoontje. Met zijn vrouw Hannah heeft de Ferrari coureur al 2 dochtertjes. Misschien nog wat nerveus reed de Duitser tijdens de eerste vrije training de baan-afrastering in, maar stapte ongedeerd uit.

Valtteri Bottas, twee ‘nieuwtjes’

Valtteri Bottas, twee ‘nieuwtjes’

Valtteri Bottas, twee ‘nieuwtjes’

De Finse Mercedes-AMG coureur zal naar verwachting als laatste op de grid in Abu Dhabi starten. Vanwege het besluit tussen zijn team en hem om een nieuwe motor in te bouwen na zijn uitval (opgeblazen motor) in Brazilië. Bottas staat als tweede achter teamgenoot Lewis Hamilton in het 2019 WK genoteerd. Daaraan zal niets veranderen. Max Verstappen staat als derde genoteerd maar op ruime afstand van Bottas die bekend maakte dat hij en zijn vrouw Emilia uit elkaar zijn gegaan. Zijn race-carrière zou daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld.

Laatste stoeltje 2020 ‘ingevuld

Laatste stoeltje 2020 ‘ingevuld

Laatste stoeltje 2020 ‘ingevuld’

Williams Racing maakte vandaag bekend dat het laatste beschikbare stoeltje in de Formule 1 voor 2020 aan de Canadese coureur (24 jaar) Nicholas Latifi is gegeven. Op eigen verzoek neemt Robert Kubica eind dit seizoen afscheid van de Koningsklasse waarin hij dit seizoen terugkeerde (bij dit Britse team). dat nog steeds in de staart van het veld worstelt om vooruit te komen.

Max, Red Bull Racing én Honda….

Max, Red Bull Racing én Honda….

Max, Red Bull Racing én Honda….

Inmiddels heeft Honda bekendgemaakt ook in 2021 als partner van team Red Bull Racing in de Formule 1 aan te blijven. Max Verstappen’s contract met het Oostenrijkse topteam loopt zoals bekend eind 2020 af. Het teammanagement hoopt Max langer aan zich te kunnen binden. Daartoe zullen er na de Abu Dhabi race (zondag 1 december) gesprekken gaan plaatsvinden. Dr. Helmut Marko is positief gestemd. ‘Mijns inziens is de kans aanwezig dat we na 2020 samen verdergaan. We hebben met elkaar al heel wat bereikt op weg naar ons doel om de wereldtitel te behalen.’

Nederlands rallykampioen Bob de Jong geëerd bij Hyundai Motorsport

Nederlands rallykampioen Bob de Jong geëerd bij Hyundai Motorsport

Nederlands rallykampioen Bob de Jong geëerd bij Hyundai Motorsport

Aan het einde van elk rallyseizoen eert Hyundai Motorsport haar kampioenen tijdens een feestelijke bijeenkomst op het imposante technische centrum in Alzenau in Duitsland. Dit jaar viel die eer ook rallyrijder Bob de Jong en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt te beurt voor het behalen van de Nederlandse rallytitel.

Het kampioensduo werd in eigen land al voor de start van de Eurol Hellendoorn Rally gehuldigd voor een fantastisch seizoen en voor het behalen van de titel in het Open Nederlands Rally Kampioenschap. Binnenkort volgt dan ook nog de jaarlijkse prijsuitreiking van de KNAF, de nationale autosportfederatie. En op dinsdag 26 november werd de nieuwe Nederlandse rallykampioen in Alzenau bij Hyundai Motorsport in het zonnetje gezet.

“Ik was vereerd dat wij op deze traditionele seizoensafsluiting van Hyundai aanwezig mochten zijn te midden van andere kampioenen. Hyundai behaalde dit seizoen ook de constructeurstitel in het WRC (het wereld rallykampioenschap) en wij voelen ons thuis bij dit sportieve merk,” aldus Bob de Jong, die uit handen van Hyundai Motorsport President Scott Noh een mooie bokaal ontving. “Dit seizoen is echt prima verlopen – de auto voelt geweldig aan en het karakter van de Hyundai i20 past uitstekend bij mijn rijstijl,” aldus Bob de Jong. “We hebben dit jaar laten zien dat we de snelheid hebben om de concurrentie voor te blijven,” is navigator Bjorn Degandt al even positief. DDG Motorsports (Dick de Graaf) in Amersfoort zorgde voor een perfect geprepareerde auto. Voor volgend seizoen krijgen de plannen al enigszins vorm: “We gaan de komende tijd met alle direct betrokkenen om de tafel en zodra de kalender van het Nederlands Kampioenschap bekend is zullen we definitieve keuzes gaan maken. Uiteraard zal daarbij het verdedigen van de titel een belangrijk aandachtspunt vormen,” aldus Bob de Jong, die ook in 2020 met de Hyundai i20 R5 en vaste navigator Bjorn Degandt aan zal treden.