Renault Captur TCe 150 EDC GPF Initiale Paris

Renault Captur TCe 150 EDC GPF Initiale Paris

Renault Captur TCe 150 EDC GPF Initiale Paris

De menselijke maat…..

(door Anjès Verhey/Foto’s PR)

Een hele mond vol voor een plezierige goed ontworpen Crossover. De auto houdt om te zien het midden tussen een flinke stationwagon en een compacte SUV. Valt daarmee dus midden in de actuele trend. Zijn menselijke maat maakt de Captur echter niet tot een onhandelbaar groot schip. Bij eerste kennismaking weet hij het nog niet, maar hij gaat een verre reis met mij maken. De Spaanse Grand Prix staat op ons programma. Nou, dan leer je een auto goed kennen.

Meer een cruiser
In de dagelijkse omgang overtuigt Renault’s Captur door zijn rustige rijgedrag. Dat wil niet zeggen dat ik er niet mee kan ‘racen’ maar uit zichzelf zal de auto je daar niet toe verleiden. Het is namelijk meer een cruiser die vier personen in uitstekend comfort naar hun bestemming kan brengen. Weersomstandigheden, razend stadsverkeer of dagelijks fileleed spelen hem geen parten. De Captur is werkelijk voor alles in, springt easy over drempels, lookt een tikje ‘terrein’ met skidpads voor en achter én met dat ietsje hoger op de wielen staan. Brede goed gevormde stoelen, dito achterbank houden vermoeidheid samen met de airco ver van je. Een asset dat ik iedereen in dit verband kan aanraden is de ideale vrijwel onmerkbaar schakelende automatische transmissie.

Stukje Formule 1
Leuk om te weten dat in de vernieuwde 150 pk EDC viercilindermotor een stukje Formule 1 techniek met me meerijdt. De zuigers zijn immers Diamond like van een koolstofcoating voorzien. De turbo direct benzine geïnjecteerde motor kent elektronische drukregeling en variabele kleptiming en spaart samen met een start/stop systeem flink met je mee! Start/stop reageert na stop ietwat traag met een soort ‘turbo-gat’ wat we vroeger kenden. Dit is echter het enige wat ik op deze ronduit fijne compacte Crossover kan aanmerken.

Geen gebrek aan opbergruimte
Het model spreekt kennelijk veel Nederlanders aan want ik ben beslist niet de enige Captur-rijder, zoals mij bleek. Op de commando-post vind je alle info die je maar wilt op duidelijke instrumenten weergegeven. Een flink centraal screen en de ventilatie/verwarming blinkt uit door simpele doeltreffende bediening. Er is volop afleg- en opbergmogelijkheid en de berging kan met simpele handgrepen van 377 tot liefst 1.235 dm3 bagage meenemen.

Luxe Initiale Paris….
De Renault Captur onderscheidt zich duidelijk van andere sportieverige ‘voor alles in’ auto’s door subtiele chroomsier en doordachte design-accenten. In mijn uitermate luxe Initiale Paris uitvoering kom je aan verwennerij niets te kort. Zelfs had Renault er á 695 euro nog een panoramadak ingezet. Dan over de centjes! Je rijdt al zo’n mooi uitziende Captur vanaf 20.989 euro. Mijn Captur, zeer compleet uitgerust, komt op 30.620 euro. Die lange reis? Geen centje pijn! Thuis gekomen de wasstraat opzoeken en daar stond hij weer met die
prachtige twotone Amethyste/Noir Etoilé diep donkerglanzende kleur klaar om terug naar Renault Nederland te worden gebracht.

Raadpleeg voor meer informatie www.renault.nl

Peugeot 3008 SUV Blue Lease 1.5 HDi 6H GT-line

Peugeot 3008 SUV Blue Lease 1.5 HDi 6H GT-line

Peugeot 3008 SUV Blue Lease 1.5 HDi 6H GT-line

Bonvivant!

(door Anjès Verhey/foto’s PR Int.)

Een grote Peugeot. Geheel in de actuele trend een SUV. Sports Utility Vehicle voor wie zo langzamerhand de weg kwijt is in die benamingen. De wagen voert trots GT-Line waarbij je in eerste instantie toch even aan razendsnelle laagvliegende sportlimousines denkt. Samen met de pittige dieselaandrijving, de correcte wegligging en het accurate stuurgedrag onderstreept het groot formaat echter zijn plezierige ‘voor alles in’ karakter.

Zeker, na een aantal compacte auto’s te hebben gereden moet ik wennen aan het ‘er komt een schip gevaren’ gevoel. Maar dat lukt snel en niet in de laatste plaats door de gebruiksvriendelijke bediening. Je hebt een geweldig goed overzicht over de gebeurtenissen in het verkeer om je heen. Dat nog geassisteerd wordt door attentiepiepen en back-view-camera. Kortom, gezeten in je royale commandostoel kan eigenlijk niets verkeerd gaan.

4,1 l/100 km.
1.5 liter viercilindermotor en 130 pk moeten klaarkomen met 1.392 kilo leeggewicht. Nog maar relatief kort geleden zouden die waarden tot enige twijfel over de vooruitgang van de wagen hebben geleid. Inmiddels is alles anders. We geloven in aardopwarming, schadelijke scheikundige stoffen en hebben eindelijk de materialen en kennis om daar iets aan te verbeteren. Daarom ben ik niet verbaasd dat deze Peugeot-reus maximaal 192 km/u haalt en bij geciviliseerd gedrag een fossiele brandstofverbruik van door elkaar 4,1 liter/100 km. scoort. Trekken van een geremde aanhanger (naar keuze) vormt tot 1.500 kilo geen probleem.

Zorgeloos en ontspannen
Al deze eigenschappen bijeen geteld laten je echt zorgeloos en ontspannen genieten van deze ook binnen indrukwekkend mooi ontworpen auto. Het rijgeluid op hogere snelheid valt echt mee en langere ritten aan een stuk leiden niet tot vermoeid- of verveeldheid. Je hebt de beschikking over een enorme berging met handsfree bediening, keyless entry en start (dus sleutel in je zak of tas), een bagageruimte-vloer die je in twee standen kunt benutten, extra getinte achtervensters, 19 inch lichtmetalen Washington velgen.

Kleine draaicirkel
Een bijzonder asset van deze auto voor het goede leven is zijn verrassend kleine draaicirkel die slechts 10,7 m. vraagt en bijdraagt aan de fijne wendbaarheid. Tenslotte voert de Peugeot 3008 SUV CO 2 label D met 106 gr/km en kost hij in de door mij gereden versie 42.760 euro waar in mijn geval 800 euro bijkwam voor de Gris Amazonite kleur en de solide binnenbekleding combinatie Imila Mistral zwart, stof met kunstlederafzetting.

Raadpleeg voor meer informatie www.peugeot.nl

Citroën C5 Aircross Blue HDi 180 Aut.

Citroën C5 Aircross Blue HDi 180 Aut.

Citroën C5 Aircross Blue HDi 180 Aut.

Een Citroën avant la lettre

(door Anjès Verhey/foto’s PR)

De nieuwe C5 Aircross is een grote royale auto die qua model en design geheel in het beeld van kingsize SUV’s past waarvoor de Nederlandse automobilist momenteel warm loopt.

Volledig uitgerust
De wagen is ‘loaded’ ofwel volledig uitgerust met de aller-modernste must haves op veiligheids- en comfortgebied. Afgezien daarvan biedt hij mede dankzij de perfect agerende acht! traps automaat en de daar ideaal mee combinerende 2.0 liter viercilinder turbo-dieselmotor bijna ongeëvenaard rijplezier. Met 177 pk en al bij 2000 tpm 400 Nm trekkracht onder je rechtervoet ben je bovendien in de dagelijkse ratrace steeds haan de voorste. Die waarden dragen echter ook in rustiger vaarwater bij aan het ontspannen gevoel dat je in deze C5 steeds begeleidt

Nauwelijks studeren!
Ondanks alle technische nieuwlichterij valt mijn eerste start zonder veel studie erg mee. Weliswaar is verwarmings-/ventilatiebediening volgens het ouderwetse schuifje/draaiknop systeem mij liever. Maar deze op het duidelijke en centrale display te ‘touchen’ bediening heb je snel onder de knie. Datzelfde geldt voor het overige managen van primaire en secundaire rij- en veiligheidsfuncties.

Nog buitenstaand geniet ik even van de enorme 19 inch ‘Art’ lichtmetalen reuzewielen en de indrukwekkende decent chroomgesierde carros. Zijn bijna overrompelende aanwezigheid vormt bij omstanders onderwerp van gesprek. Je komt dan ook niet ‘ongezien’ met hem weg. Pas een beetje op bij in- en uitstappen van de auto. De ruim bemeten portieren hebben onderaan een nogal puntig uiteinde.

In het ‘verdomhoekje’
De C5 heeft een strak en niet nerveus stuurkarakter, vrijwel neutraal. Waarbij de afmeting geen rol speelt. Van hellen in bochten of naschommelen na die akelige verkeersdrempels is geen sprake. Bij ‘start’ reageert het start/stop systeem zeer direct en zonder aarzeling. En ja, de door Citroën Nederland aan ons ter beschikking gestelde C5 Aircross Blue HDi is een dieseluitvoering die dus ondanks dubbel gezuiverde lucht in het verdomhoekje zit. En waarvoor je dubbele belasting mag betalen. Maar dat haal je al rijdend terug door de plezierige omgang met de ‘voordelige’ diesel.

De auto heeft nog heel wat meer begeerlijke assets in de aanbieding. Zoals die handsfree achterklep (á 500 euro), het panoramadak (over de gehele daklengte, á 1.250 euro), de ideale onmisbare achteruitrijcamera en ga zo maar door. Na mijn proefperiode met deze C5 rest mij nog te zeggen: ‘Jawel, een Citroën zoals een Citroën  moet zijn. Avant la lettre dus.

raadpleeg voor meer informatie www.citroën.nl

Mercedes-Benz A klasse 180D

Mercedes-Benz A klasse 180D

Mercedes-Benz A klasse 180D

Heer en meester op de weg

(door Anjès Verhey/foto’s PR)

De nieuwe A-klasse is beslist geen kleine instap-Mercedes meer maar een brand aktueel getekende volwaardige middenklasser met hoogstaand comfort, state of het art-techniek en geweldige rijeigenschappen.

Ultra zuinig!
In mijn geval ageert de nieuwe 1.5 dieselmotor met 116 pk stil en ultra zuinig (1:20) en is in kritische situaties steeds bereid een snelle oplossing aan te reiken. Hij vormt een ideaal koppel met de aan de stuurkolom te managen 7-traps automaat. Het remsysteem staat op Mercedes-Benz peil en maakt je in alle situaties heer en meester.

De nieuwe A heeft een plezierig dik sportief Multi-stuurwiel. Het agiele akkurate stuurkarakter en het lichte onderstuur houden de wagen steeds op het ‘rechte’ spoor. Hoewel de aan ons voor een rijimpressie door Mercedes-Benz Nederland uitgeleende auto niet uitblonk door zijn muisgrijze kleur, de Nederlander offert kennelijk veiligheid op de weg liever in voor op ‘chique’ gaan, trok hij allerwegen bewonderende, soms afgunstige blikken naar zich toe.

Goed te horen…
Ook in mijn ‘eenvoudige’ uitvoering waarin niet alles elektrisch instelbaar is, staat ruitme-gevoel, zitcomfort en visueel genot op hoog peil. Zelfs aan zo’n klassewagen kleven wat minpuntjes. Zo reed hij op grote lichtmetalen wielen met laagprofielbanden. Sportief, jawel, maar je hoort ze goed rollen. Opdringerige jagers achter je bij stoplichten breng je beslist tot rust want bij starten na start/stop aarzelt de auto wel een seconde of wat voordat je je weg kunt
vervolgen. Dat went na verloop van tijd. Je ervaart het totale gevoel van de hoge rijkwaliteit al snel als je een lange inspannende rit moet maken op onze overvolle veel te drukke wegen. Ik rij af en toe zo’n driehonderd kilometer op een dag. Dan zit je gemiddeld, files meegerekend, een uur of vier achter het stuur. Soms kom je dan ‘gebroken’ aan. In de A-klasse bleef het plezier van rijden, het onvermoeid aankomen op je bestemming dankzij de complete ambiance overend.

Stof tot nadenken…
Je kunt onderweg ergens naar kijken zonder dat de auto meteen van de weg raakt. Je hebt prima overzicht en je wordt overal voor gewaarschuwd, ook voor flitspalen. Je hebt bovendien een mooi zwevend info-panel voor je. Waarop perfecte instrumenten en een groot breed info-touchscreen centraal staan. Simpel in te stellen navigatie zo ook cruise-control, groot snelheidscijfer ook head-up in de voorruit. Een ruime belaadbare berging (370 liter) met bredere opening dan in de vorige A generatie. Binnen achterin een royale 3-zitsbank. Tenslotte, je kunt waar dat nog mag 202 km/u rijden en om dé 100 te bereiken is 10,5 seconden voldoende. Na terugkeer in hun huidige vervoermiddel zullen heel wat A-klasse proefritters stof tot nadenken hebben.

De vanaf prijs voor de Mercedes-Benz A klasse begint bij € 30.710,00 euro

Raadpleeg voor meer informatie www.mercedes-benz.nl

Ford Fiesta ST 3

Ford Fiesta ST 3

Ford Fiesta ST 3

Need for speed ?!

(door Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

De snellere Fiesta’s kijken terug op 38 jaar historie. De eerste, de XR2 van 1981 bracht het met zijn 1.6 – 84 pk viercilinder op maximaal 170 km/u. Voor toen een heel acceptabele topsnelheid. De in mijn geval heftig in Race Red uitgevoerde (3e generatie) ST 3 kan letterlijk alles beter. Voor diens 232 km/u maximaal heeft de racy driecilinder 1.5 EcoBoost Turbomotor 200 echte pk’s achter de hand. Voldoende om in 6,5 seconden de ‘100’ te bereiken. Dat is leuk en opwindend. Vooral vanwege de Active Noise Control die mijn ‘acties’ dan hoorbaar onderstreept…!

Drie rijstijlen mogelijk
Je kunt deze vrijwel circuit-klare sportuitvoering van de Fiesta in drie rijstijlen berijden. In de stand Normaal is het een actief reagerende aangenaam op je gemoedsrust werkende alerte auto. In de stand Sport pakt het stuur wat preciezer, directer aan. De uitlaatklep opent zich (ANC) en de auto reageert een tik scherper op je gaspedaal-bewegingen. Tenslotte de stand Circuit. Nu spitst de totale techniek zich toe op snelle rondetijden, maximale bochtvastheid en optimale grip. Traction control is nu uitgeschakeld. Je bent als bestuurder op jezelf aangewezen en de elektronische stabiliteitsregeling staat gedurfde, maar door jou gecontroleerde acties toe.

200 pk uit 1,5 liter
Wat een auto, wat een sensatie! Over het ophangen van de voor- en achterwielen is al een heel boek te schrijven. De Ford ingenieurs grepen er immers voor terug op de uitgebreide race-ervaring die het concern in vele jaren in vele race-klasses heeft opgedaan. Speciale force vectoring schroefveren, twin tube dempers, mechanisch sperdifferentieel (dat van Quafe is optioneel verkrijgbaar), launch control tegen wheelspin bij de start, unieke stuurhuis calibratie – de snelste van alle Ford Performance modellen -, enorme voor geventileerde remschijven en dan natuurlijk die ronduit fraaie motor. 200 pk uit anderhalve liter! Dat hield je in 1981 niet voor mogelijk in een auto die je voor nog nét geen 33 mille kunt kopen. Ford meende met deze racy-aangepaste en -aangeklede variant van de ‘gewone’ Fiesta de sportievere ingestelde consument te plezieren.

290 NM trekkracht
Samen met innovatieve cilinder-uitschakeling maken directe en indirecte brandstofinjectie dit pure genot ook nog eens 11% zuiniger dan generatie 2 van de Fiesta ST. Met een korte pook ‘jas’ je kort door de zes serieus inklikkende versnellingen. Tussen reeds 1.600 en 4.000 toeren heb je de beschikking over 290 Nm trekkracht. Bijna voldoende om het asfalt op te rollen óf je banden kaal te draaien, nietwaar…

Racen en grommen!
Dan ga ik het nu eens niet hebben over hoeveel elektronische en andere, communicatieve, wonderen hij je te bieden heeft. Of hoe stevig die full race kuipjes je bij alles vasthouden. Hoe blits hij op al die openmondige omstanders overkomt op zijn standaard 17 en extra 18 inch lichtmetaal met wide-track rubbers. Want deze Fiesta is om mee te rijden, te racen, te grommen en te genieten. Zoals men dat 38 jaar geleden met die eerste XR 2 ook al (in verhouding) deed. De Fiesta ST hoeft niet in Race Red want er zijn nog zeven andere even spannende kleuren leverbaar. Uitsluitend vijfdeurs en ze heten allemaal ST hetgeen betekent Sports Technologies.

Raadpleeg voor meer informatie www.ford.nl

Mitsubishi Outlander PHEV Intense S

Mitsubishi Outlander PHEV Intense S

Mitsubishi Outlander PHEV Intense S

Big and Beautiful

(door Anjès Verhey/foto’s PR)

De Plug-in Hybride Outlander van Mitsubishi blijkt bij eerste confrontatie een grote, rustig gelijnde wagen in de stijl van Volvo, Audi en consorten. Dankzij de Starwars-frontpartij en de goed ontworpen achterkant springt hij wat uit de rij, is duidelijk herkenbaar Mitsubishi.

Kies maar…..
De mogelijkheden van deze technisch hoogst gecompliceerde Outlander PHEV Intense S zijn onbeperkt. Naast de ‘normale’ verbrandingsmotor kent hij aan voor- en achteras elk een elektromotor. Bij de benzinemotor gaat het over een nieuw ontwikkelde 2.4 liter die volgens de Atkinson-cycle niet alleen een gunstig verbruik heeft maar ook weinig CO2 uitstoot We spreken over 135 pk en 211 Nm trekkracht. Samen leveren de beide elektromotoren ook nog eens 177 pk. Je begrijpt dat indien alle krachtbronnen samenspannen er een dikke 312 pk onder de rechtervoet schuilt. Een uitgedokterd verdeelsysteem, S-AWC (Super-ALL Wheel Control) regelt echter feilloos en naar externe omstandigheden de juiste keuzes voor je. Wat er qua vooruitgang voor de chauffeur (of moet je zeggen electrificeur) overblijft is de keuze om ófwel geheel elektrisch vooraan te komen, ófwel een samenspel van verbrandings- en electromotoren te creëren, ófwel uitsluitend op de fossiele brandstof te vertrouwen Voorts neemt een voortreffelijk functionerende automatische transmissie het hand- en voetwerk met pook en pedaal van je over. Dat betekent uiterst ontspannen onderweg zijn en dat betekent rijden met plezier.

Superb rijkwaliteiten
Het blijkt ons al snel dat deze Outlander in genoemde uitvoering in stadsverkeer en op de autowegen een plezierige rustige en vrij stille metgezel is die ook nog eens over superbe rijkwaliteiten beschikt. Thuisgekomen pak je de kabels uit de stoffen koffer, die wel wat ruimte inneemt, in de variabele elektrisch te openen/sluiten berging. Maar verborgen onder de vlakke vloer ervan vind je nog extra bergruimte. Gezeten in een multi-verstelbare zetel achter een fraai multi-functioneel stuurwiel, waarop de Starwars-neus een tikje terugkomt, waan je je captain Space. Je dirigeert de reus gracieus door druk verkeer, onhoorbaar zo je wilt, en geeft hem op de snelweg ofwel elektrisch (135 km/u max.) ofwel verbrandend (170 km/u max.) de sporen.

Aanrader…..
Voorwaarde voor al dit hybride geluk is natuurlijk wel dat je die kabels thuis ’s nachts ergens in een stopkontakt kunt steken. Overigens deze auto beschikt over zoveel assisterende en beveiligende systemen dat voor noemen en uitleggen ervan meer dan XX pagina’s nodig zouden zijn. De nieuwste milieutechniek is daar ook onderdeel van. Paar gegevens: CO2 – 40gr/km. E-label A. Bijtelling 22%. Prijs van de uitvoering als door ons gereden 46.990 euro. De Mitsubishi Outlander is ons inziens een van de aanraders indien je op zoek bent naar een ruime van alle denkbare comfort voorziene auto. Big and beautiful en geheel in de tijd passend.

Raadpleeg voor meer informatie www.mitsubishi-motors.nl