In gesprek met
Sebastiaan Bleekemolen

Anjès: Als zoon en commercieel troonopvolger van de grondvester van de Bleekemolen race-dynastie…in hoeverre kan jullie breed georiënteerde bedrijf (ik denk o.a. aan kart-imperium en Race Planet) de nog onafzienbare schade die Corona teweeg brengt overleven?
Sebastiaan: Allereerst wil ik zeggen dat we een gezond bedrijf zijn en dat juist de uiteenlopende producten de kracht zijn. De steun van de overheid helpt ons enorm en we zijn positief omdat iedereen wel weer wat leuks wil doen na een lock down en dat wij voor jong en oud leuke activiteiten hebben. We zijn druk bezig ons voor te bereiden op de 1,5m-economie en hebben er vertrouwen in dat we dit goed kunnen toepassen zonder aan onze belevenissen/activiteiten tekort te doen.

Anjès: Hoe ga jij persoonlijk om met deze onvoorziene malaise? Ligt er al een plan ter tafel voor een doorstart zodra er Go wordt gegeven aan bedrijven/evenementenorganisaties?
Sebastiaan: Aanvankelijk dacht ik dat bij sluiting van de bedrijven er weinig meer te doen zou zijn, maar dat is juist omgekeerd. Er zijn vele nieuwe vraagstukken en uitdagingen bijgekomen. Het enige verschil is helaas wel dat je nu vooral bezig bent met zaken die niet altijd leuk zijn om aan te werken. De meeste voldoening halen we namelijk vooral uit het bezorgen van onvergetelijke ervaringen aan onze gasten. En gasten zijn er nu niet…Er is veel onzekerheid, dus we werken aan meerdere scenario’s. Eén ding is zeker, de 1,5m-economie zal voor langere tijd een belangrijke rol gaan spelen, dus daar moeten we goed op voorbereid zijn. En dat gaat lukken. Zodra er enige verruiming komt kunnen wij weer openen.

Anjès: Na een lange succesvolle periode val (ook) jij in een diep gat. Hoe ervaar je dat persoonlijk?
Sebastiaan: Op zich valt het diepe gat wel mee. Enerzijds doordat ik de crisis van 2008 heb meegemaakt en dus bekend ben met zware tijden. Ik zie dus wel wat overeenkomsten en ook die crisis hebben we overleefd. Anderzijds vind ik het positief om meer thuis te zijn. Normaal is mijn leven altijd zoeken naar een balans tussen racen, Race Planet, sporten/fit blijven en bovenal het gezin. Nu ben ik vooral veel thuis en ik geniet meer van de kleine dingen. Zakelijk denk ik dat we alles zo goed als mogelijk hebben opgepakt, dus hoe het ook loopt hoef ik mij niets te verwijten. Dat geeft ook een stukje rust, maar op het Coronavirus heb ik geen invloed

Anjès: Hebben jullie zakelijk en emotioneel onderling steun aan elkaar, jij, je vader Michael en jongere broer Jeroen?
Sebastiaan: We zijn gezond, dat is het belangrijkste. Zakelijk hebben we alle drie alles gedaan tot nu toe wat we konden. Dus inderdaad elkaar gesteund waar het maar kon. Door de Corona invloed en de daaruit ontstane situatie, de regels die er gelden zien we elkaar minder dan voorheen en dat is nieuw voor ons en wel jammer.

Anjès: Wat zou je het allereerste doen als Corona voldoende op de terugtocht is en jullie weer kunnen racen?
Sebastiaan: Persoonlijk denk ik nog niet veel aan racen. Ik kan mij nog niet indenken hoe dat moet met mensen en teams uit allemaal verschillende landen met hun eigen regels op een circuit dat (in ons geval) niet in het thuisland ligt. Dus we zien het wel hoe dat gaat lopen. Maar om de vraag te beantwoorden kan ik niet wachten op de dag dat de deuren van onze bedrijven weer zijn geopend en dat we dat vieren met een mooi diner in een goed restaurant.